04 Oktobra, 2023

KUPUJMO I KORISTIMO DOMAĆE

JEDINSTVEN ZNAK BH KVALITETE!

Udruženje „Kupujmo i koristimo domaće – kvalitetno proizvedeno u BiH“ počelo je sa radom 2005. godine, te je za to vrijeme uspjelo okupiti više od 500 kompanija iz cijele Bosne i Hercegovine. Cilj je vrlo jednostavan, konstantno podizati svijest građana o značaju kupovine i korištenja domaćih proizvoda i usluga, što bi u konačnici rezultiralo poboljšanjem standarda svih građana naše zemlje.

Teško je procjeniti kolika je krajnja korist našeg desetogodišnjeg rada za bh. ekonomiju, ali ona se zasigurno može mjeriti u stotinama miliona maraka koje su ostale u Bosni i Hercegovini, zahvaljujući konstantnom promovisanju domaćih proizvoda i usluga. Ono na šta smo posebno ponosni jeste znak zvijezda „Kvalitetno proizvedeno u BiH” koji obilježava domaće proizvode i čini ih prepoznatljivima za kupce na policama trgovina. Znak je usvojilo i štampa ga na ambalažama svojih proizvoda 85 firmi iz cijele Bosne i Hercegovine (oko 12, 000 artikala nosi na sebi znak). Pored borbe za što bolji plasman bh. proizvoda Udruženje je ostvarilo dobre kontakte i van granica BiH i to u Švicarskoj, Njemačkoj, Švedskoj, Holandiji, Turskoj i Australiji putem kojih olakšavamo izvoz naše robe na ta tržišta. Putem naših predstavnika, samo u Švajcarsku i Australiju do sada je izvezeno preko 25 miliona KM bh. proizvoda.

Ovo je dugoročan projekat na kojem ćemo nastaviti raditi kako bi doprinijeli smanjenju trgovinskog deficita. U cilju promocije domaće privrede, pored konstantnih medijskih istupa, u posljednjih pet godina organizovali smo i mnoge Sajmove za promociju bh. kompanija i onoga što imaju ponuditi tržištu. Pored promocije za šire gradjanstvo, do sada je organizovana i podjela paketića sa robom proizvedenom u BiH za preko 6,700 djece raznih uzrasta.

Vizija Udruženja je razvijena i prosperitetna Bosna i Hercegovina sa visokim standardom življenja za svakog njenog građana. Mi želimo vidjeti Bosnu i Hercegovinu među najrazvijenijim zemljama Evrope i Svijeta, sa razvijenom tehnologijom i infrastrukturom, obrazovanim kadrom i zemljom ugodnog življenja. Naša misija je podizati svijest građana o potrebi maksimalnog korištenja domaćih proizvoda i usluga u cilju jačanja naše ekonomije i standarda života. Da bi postigli krajnji cilj, a to je Bosna i Hercegovina među razvijenim zemljama Evrope i Svijeta, onda moramo prvo krenuti od sebe i poštovanja prema onome što je naše.

Ciljevi Udruženja su doprinijeti jačanju Bosne i Hercegovine kako bi postigli slijedeće:

  • Bosna i Hercegovina medju razvijenim zemljama svijeta,
  • Jaka i diversificirana privredna struktura,
  • Tehnološki napredna zemlja,
  • Visoko kvalitetan obrazovni sistem,
  • Moderna infrastruktura,
  • Kvalitetan zdravstveni sistem,
  • Visoke penzije,
  • Sigurno okruženje.

Udruženje “Kupujmo i koristimo domaće – kvalitetno proizvedeno u BiH” izbacilo je jedinstven znak bh. kvalitete “Zvijezda” koji su usvojile firme članice te ga počele štampati na ambalaži svojih proizvoda. Na taj način domaći proizvodi postali su prepoznatljivi na policama naših trgovina.

U masi uvoznih proizvoda koji dobivaju bitku na marketinškom tržištu BiH, štampanjem znaka “Zvijezda” proizvođači će olakšati kupcima da prepoznaju njihov proizvod. Praksa je pokazala da je prodaja ovako označenih proizvoda svakim danom veća, a firme koje su ga usvojile povećavaju svoju prodaju. Svaka firma koja odluči da na svojim proizvodima štampa znak “Zvijezda” mora zadovoljavati određene kriterije o kvaliteti.

Kupujmo i koristimo domaće © 2021.