Historijat

Udruženje „Kupujmo i koristimo domaće – kvalitetno proizvedeno u BiH“ počelo je sa radom u avgustu 2004. godine, te je za to vrijeme uspjelo okupiti više od 500 kompanija iz cijele Bosne i Hercegovine. Cilj je vrlo jednostavan, konstantno podizati svijest građana o značaju kupovine i korištenja domaćih proizvoda i usluga, što bi u konačnici rezultiralo poboljšanjem standarda svih građana naše zemlje.

Teško je procjeniti kolika je krajnja korist našeg dosadašnjeg rada za bh. ekonomiju, ali ona se zasigurno može mjeriti u stotinama miliona maraka koje su ostale u Bosni i Hercegovini, zahvaljujući konstantnom promovisanju domaćih proizvoda i usluga. Ono na šta smo posebno ponosni jeste znak zvijezda „Kvalitetno proizvedeno u BiH” koji obilježava domaće proizvode i čini ih prepoznatljivima za kupce na policama trgovina. Znak je usvojilo i štampa ga na ambalažama svojih proizvoda veći broj firmi iz cijele Bosne i Hercegovine.

Ovo je dugoročan projekat na kojem ćemo nastaviti raditi kako bi doprinijeli smanjenju trgovinskog deficita.

Misija i Vizija

Vizija Udruženja je razvijena i prosperitetna Bosna i Hercegovina sa visokim standardom življenja za svakog njenog građana. Mi želimo vidjeti Bosnu i Hercegovinu među najrazvijenijim zemljama Evrope i Svijeta, sa razvijenom tehnologijom i infrastrukturom, obrazovanim kadrom i zemljom ugodnog življenja. Naša misija je podizati svijest građana o potrebi maksimalnog korištenja domaćih proizvoda i usluga u cilju jačanja naše ekonomije i standarda života. Da bi postigli krajnji cilj, a to je Bosna i Hercegovina među razvijenim zemljama Evrope i Svijeta, onda moramo prvo krenuti od sebe i poštovanja prema onome što je naše.

Ciljevi

Ciljevi Udruženja su doprinijeti jačanju Bosne i Hercegovine kako bi postigli slijedeće:

  • Bosna i Hercegovina medju razvijenim zemljama svijeta,
  • Jaka i diversificirana privredna struktura,
  • Tehnološki napredna zemlja,
  • Visoko kvalitetan obrazovni sistem,
  • Moderna infrastruktura,
  • Kvalitetan zdravstveni sistem,
  • Visoke penzije,
  • Sigurno okruženje.

Šta je zvijezda?

Udruženje “Kupujmo i koristimo domaće – kvalitetno proizvedeno u BiH” izbacilo je jedinstven znak bh. kvalitete “Zvijezda” koji su usvojile firme članice te ga počele štampati na ambalaži svojih proizvoda. Na taj način domaći proizvodi postali su prepoznatljivi na policama naših trgovina.

U masi uvoznih proizvoda koji dobivaju bitku na marketinškom tržištu BiH, štampanjem znaka “Zvijezda” proizvođači će olakšati kupcima da prepoznaju njihov proizvod. Praksa je pokazala da je prodaja ovako označenih proizvoda svakim danom veća, a firme koje su ga usvojile povećavaju svoju prodaju. Svaka firma koja odluči da na svojim proizvodima štampa znak “Zvijezda” mora zadovoljavati određene kriterije o kvaliteti.