Admir Kapo o spašavanju radnih mjesta: Zamislite kad bi svaki građanin BiH ove godine ljetovao u svojoj zemlji

Admir Kapo o spašavanju radnih mjesta: Zamislite kad bi svaki građanin BiH ove godine ljetovao u svojoj zemlji

Pandemija koronavirusa devastirala je ekonomije širom svijeta ne zaobišavši ni one najrazvijenije. Kako je trenutno većina zemalja uspjela širenje virusa staviti pod kontrolu, zbrajaju se štete i pokušavaju zaustaviti negativni ekonomski trendovi.

Među mjerama koje se poduzimaju je i stimulisanje građana da prilikom kupovine novac ostavljaju domaćim kompanijama a ta stimulacije u pojedinim zemljama ima čak i oblik finansijskih vaučera.

Logika je vrlo jednostavna. Vlada podijeli građanima novčane vaučere koje oni potroše u domaćim kompanijama čije poslovanje jača i oni su u stanju zadržati radnike. Osim toga, kroz direktne i indirektne poreze dio novca opet se vrati državi.
Domaći turizam

Osim toga, većina vlada apelovala je već na svoje građane da ove godine svoj godišnji odmor provedu u svojoj zemlji i pruže na taj način podršku turizmu koji je zajedno sa srodnim djelatnostima najteže pogođen koronakrizom.

U Bosni i Hercegovini za sada nema sličnih inicijativa. Osim prijedloga banjalučke Privredne komore da Vlada RS emituje 5 miliona KM i da svaki punoljetan stanovnik ovog entiteta dobije po 100 KM koje će potrošiti u domaćim turisičkim kapacitetima, nije bilo drugih prijedloga.

Bilo kakva podrška domaćim kompanijama, naročito onim u sektoru turizma je više nego poželjna ali u zemlji u kojoj je podjela prisutna u svakom segmentu, teško ju je očekivati, kaže Admir Kapo, predsjednik udruženja “Kupujmo i koristimo domaće” koje već godinama promoviše kupovinu domaćih proizvoda i korištenje domaćih usluga.

“Svakako da jebilo kakva stimulacija za domaće kompanije i usluge poželjna, naročito u pojedinim granama privrede kao što je turizam. Siguran sam da vlasti imaju modalitete da to riješe ali imaju li vizije, ideje, želje i na kraju imaju li saglasnost, e to je drugo pitanje”, kaže Kapo za BiznisInfo.

Spasiti radna mjesta

Predloži li nešto slično jedna politička opcija, druga će je odmah blokirati, kaže Kapo, no to ne znači da građani sami ne mogu pokazati više svijesti i savjesti i doprinijeti time da se spase radna mjesta.

“Meni ne treba nijedan političar ili premijer ili ministar reći da ljetujem u svojoj zemlji. Ali volio bih da svi kao građani pokažemo solidarnost jer ova godina će svakako biti vrlo teška. Zamislite da nijedan građanin BiH ove godine ne ode na odmor van svoje zemlje! Koliko bi se time pomoglo hotelijerstvu koje je najpogođenija grana jer već od početka marta trpi posljedice krize”, kaže Kapo.

No osim što bi se pomoglo hotelijerima, indirektno bi se moglo pomoći i drugim domaćim privrednicima.

“A zamislite sada da hotelijeri budu savjesni i da sve namirnice i usluge koje uzimaju uzimaju od domaćih proizvođača i firmi. Znači pomoglo bi se ne samo hotelijerima nego preko njih i drugim firmama, ukoliko novac koji bismo inače potrošili negdje drugo ostavimo u svojoj zemlji”, kaže Kapo, dodajući da bi se time zasigurno mogao spasiti jedan broj radnih mjesta.

Obavezna samoizolacija

Dok druge zemlje već uveliko pozivaju turiste da ih posjete Bosna i Hercegovina još uvijek nije ukinula period obavezne samoizolacije za sve koji uđu u zemlju.

“Taj period još uvijek traje 14 dana i dok je to na snazi mi ne možemo očekivati ni veći priliv naših građana a pogotovo stranih turista”, zaključuje Kapo.

(slobodna-bosna.ba)