U prostorijama O.S.P. D. “Maksuz” održana je prva edukacija za interne auditore halal kvalitete.
Prepoznajući važnost konstantnog poboljšanja kvalitete usluge,O.S.P.D. “Maksuz” se odlučio na veoma bitan korak. Novost je uvođenje halal certifikata za sve proizvode.
Poštujući principe HACCP sistema, DHP i DPP su temelj za početak halal poslovanja. O.S.P.D “Maksuz” kupcima i kooperantima želi osigurati zdravstveno ispravan, kvalitetan i sa halal aspekta, prepoznatljiv proizvod i uslugu.
Riječ „halal“ potiče iz arapskog jezika i znači nešto dopušteno, dozvoljeno.
Halal hrana je hrana čiji su kriteriji propisani učenjem islama, odnosno Kur’anom i sunnetom božijeg Poslanika a.s.
Zaposlenicima je predstavljen pravilnik i objašnjene procedure za sticanje halala certifikata.
Halal certifikat podrazumijeva stroga pravila koja se moraju ispoštovati da bi se proizvodni proces okarakterisao i da bi svi proizvodi imalu takvu oznaku.
Pored sastojaka koji moraju zadovoljavati postavljene kriterijume i biti sigurni za konzumaciju prema islamskim propisima isto se odnosi i na pakovanje odnosno ambalaže.
Prva u nizu edukacija je uspješno završena, a zaposlenici će u narednom periodu početi sa organizacijom rada i implementacijom naučenog nakon čega slijedi provjera na terenu i u proizvodnji.
O.S.P.D. “Maksuz” čeka težak put i zahtjevni zadaci za ispunjavanje, ali kvalitetan i siguran proizvod za sve naše kupce, klijente i saradnike je podrazumijevajuća kategorija.