Učenici OŠ “Kovačići” posjetili Milkos d.d.

Učenici OŠ “Kovačići” posjetili Milkos d.d.

U okviru projekta,,Volimo domaće ” koje realizuje udruženje Kupujmo i koristimo domaće – kvalitetno proizvedeno u Bosni i Hercegovini danas su trećeg razreda OŠ Kovačići posjetili Milkos d.d..

Sarajevska mljekara Milkos osnovana je 1953g. i najstariji je prerađivač mlijeka i mliječnih prerađevina u BiH. Mljekara je izgradjena donacijom UNICEF-a i bila je predviđena kao pomoć djeci Sarajeva u poslijeratnim danima izgradnje zemlje. Osnovana je kao samostalno preduzeće, zatim je bila u sastavu IPK Sarajevo, a dugi niz godina je članica poslovnog sistema UPI Sarajevo.
U septembru 2004 godine kompanija Teloptic d.o.o. Sarajevo je kupila dionice Milkosa koje su bile u vlasništvu države i tako postala većinski vlasnik Mljekare. Potpisivanjem ugovora Teloptic je na sebe preuzeo obavezu da ispuni sve postojeće obveze Milkosa prema dobavljačima, povjeriteljima i radnicima. Također se obvezao da zadrži registriranu djelatnost, da zadrži postojećih 85 i zaposli dodatnih 78 radnika, kao i da u iduće tri godine izvrši dodatna finansijska ulaganja. Odlukom menadžmenta Milkos iz Pofalića seli u Industrijsku zonu u Hadžićima gdje se gradi potpuno nov građevinski objekat, instalira potpuno nova oprema i zapošljava dodatni mladi stručni kadar.

Zajedno sa učenicima su bile učiteljice Selma Mehanović i Maja Kundurović. Djeca su se upoznala sa procesom proizvodnje u navedenoj firmi te na kraju posjete dobili prigodne poklone. Cilj projekta je da se djeca upoznaju sa nasim firmama, njihovim proizvodima i uslugama. (KKD) Facebook0Tweet0Email0