Udruženje „Kupujmo i koristimo domaće – kvalitetno proizvedeno u BiH“ dobija institucionalnu podršku Grada Sarajeva u njegovim aktivnostima na daljem jačanju bh.privrede

Udruženje „Kupujmo i koristimo domaće – kvalitetno proizvedeno u BiH“ dobija institucionalnu podršku Grada Sarajeva u njegovim aktivnostima na daljem jačanju bh.privrede

Danas sam održao vrlo uspješan sastanak sa predsjednikom Udruženja „Kupujmo i koristimo domaće – kvalitetno proizvedeno u BiH“ gospodinom Admirom Kapom.

Lično sam ponosan činjenicom da u Bosni i Hercegovini već 18 godina uspješno radi i djeluje ovo udruženje koje je uspjelo da okupi i uveže više od 500 kompanija iz cijele Bosne i Hercegovine sa ciljem promocije bh proizvoda i usluga i tako doprinese cjelokupnom razvoju bh privrede kako na domaćem tako i na inostranom tržištu.

12.000 artikala 85 domaćih firmi u BiH danas je, zahvaljujući radu Udružena, prepoznato od strane građana kao domaći proizvod plavom oznakom zvijezde „Kvalitetno proizvedeno u BiH”, preko 15.000 učenika iz škola sa različitih lokaliteta u BiH je prošlo edukaciju o značaju kupovine i korištenja domaćeg proizvoda, a samo od 2015. godine Udruženje je kroz 106 promotivnih video materijala uspjelo da putem medijske kampanje promoviše domaću privredu.

Pored borbe za što bolji plasman bh. proizvoda Udruženje je ostvarilo dobre kontakte i van granica BiH i to u Švicarskoj, Njemačkoj, Švedskoj, Holandiji, Turskoj i Australiji putem kojih je olakšan izvoz naše robe na ta tržišta. Tim aktivnostima, samo u Švajcarsku i Australiju do sada je izvezeno preko 25 miliona KM bh. proizvoda.

Daljim aktivnostima i radu Udruženja koje unaprijeđuje standard privređivanja u BiH i  podiže svijest građana o potrebi maksimalnog korištenja domaćih proizvoda i usluga u cilju jačanja naše ekonomije i standarda života, Grad Sarajevo će pružiti institucionalnu podršku i tako biti jedna vrsta korisnog partnera domaćim kompanijama iz BiH.

(KKD)